Seniorenraad in actie!

Seniorenraad in actie!
Woensdag 23 januari was er een presentatie van Amaris over het nieuwe Schoonoord. Er waren veel mensen aanwezig. Mevrouw Anja Diepstraten, directeur Wonen met Zorg regio zuid van Amaris, vertelde over de diverse locaties die nieuw gebouwd of vernieuwd zijn.
Mevrouw Rachel Leijdekkers, locatiemanager Schoonoord, vertelde dat het complex 50 twee-of driekamer appartementen bevat verdeeld over drie gebouwen van ieder drie verdiepingen. Voor een toewijzing heeft men een indicatie nodig met CIZ zwaartepakket 4 of 6. Meer informatie hierover is te vinden op de website van www.Amaris.nl.
Het wonen en zorg is niet gescheiden: men betaalt geen aparte huur aan een woningcorporatie. Mevrouw Marie-Louise Hehenkamp, coördinator vrijwilligerswerk en welzijn, vertelde dat in Schoonoord de bewoner centraal staat en zelf de regie heeft. Iedereen bepaalt samen met naasten en medewerkers hoe de zorgvraag het beste kan worden ingevuld.
Zoals in Schoonoord de gewoonte was, worden er weer weeksluitingen gehouden op de bekende oecumenische manier.
Er werden door de aanwezigen veel zinvolle vragen gesteld.
Mensen die interesse hebben in het wonen in Schoonoord, kunnen contact opnemen met het klantcentrum van Amaris, te bereiken op telefoonnummer 035-085-0214040 of per mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Na deze enthousiaste informatie door gedreven mensen kwamen de overige thema’s aan bod.

-Er blijft een groot probleem voor ouderen om een geschikte woning te vinden. De woningen worden alleen op internet aangeboden en staan niet in de krant vermeld waardoor men geen mogelijkheden ziet om te reageren. Daardoor is men genoodzaakt om in de huidige woning te blijven wonen en deze aan te passen. Opgemerkt is dat lang niet alle vrijgekomen huurwoningen op de site van het woningaanbod in Baarn vermeld staan, maar daar komt verandering in. Baarn gaat regionaal.
-In de Laanstraat gebeuren regelmatig ongelukken door het gootje. De SGB (Stichting Gehandicaptenbelangen Baarn) gaat dit bij de gemeente aankaarten.
-Het is een gemis dat er in de hal van het gemeentehuis geen stoelen staan voor ouderen. De mooie zetels die er nu staan zijn te laag om zonder hulp overeind te komen. Overigens mist men ook in veel winkels de mogelijkheid om even te gaan zitten als men moet wachten.
-Het geluid in de raadszaal tijdens raadsvergaderingen is niet duidelijk.
-Tijdens de openbare vergadering van de Adviescommissie Verkeer kan men input geven aan deze commissie. Scoutinggroep Ernst van Kempen gaf aan niet blij te zijn met het parkeerregiem in de Van der Helstlaan. Het parkeerterrein van Greenfields is nog steeds niet te bewandelen en de hoek Geerenweg/Jan Steenlaan is levensgevaarlijk.
-Leden van de Seniorenraad zijn aanwezig geweest bij de presentatie van de nieuwe Speeldoos, maar denken we ook mee met de Alliantie Financieel misbruik van ouderen. Men was aanwezig bij het Alzheimer Café. Bij die gelegenheid vroeg men de aanwezige huisarts of hij zijn patiënten wel eens vraagt hoe het met hen gaat. Het antwoord was dat daar geen tijd voor was. Dit is iets om op te pakken binnen het project Een tegen Eenzaamheid.
-De inloop bij SeniorWeb loopt heel goed. Men weet het te vinden met laptop, tablet of smartphone.
-De Hulpdienst van Stichting Welzijn behoort tegenwoordig onder PIT. Men kan bellen of inlopen tijdens de openingstijden: maandagochtend, woensdagmiddag en vrijdagochtend.

Kortom, er komt altijd veel aan bod in een grote verscheidenheid van onderwerpen tijdens zo’n vergadering. We kregen veel dank en respect van de aanwezigen.
In de ogen van veel mensen kunnen dit kleine onbenullige zaken zijn. Maar men vergist zich in het aantal personen dat hier problemen mee heeft. Van de Baarnse bevolking is 25% ouder dan 65 jaar en voor velen gaat dit met een moeite waar we geen idee van hebben. Wanneer de Seniorenraad dan toch signalen krijgt wil ze daar graag iets mee doen.