kort verslag 17 april 2019

“Vrijwilliger, wie wil nog?”, was het thema van deze vergadering.
De heer J. Kloppenburg van Humanitas vertelde dat deze organisatie gratis laagdrempelige, persoonlijke ondersteuning biedt aan mensen die het even niet alleen redden. De uitgangspunten van Humanitas zijn erop gericht dat mensen zich uiteindelijk zelf weer moeten kunnen redden. Bij de ondersteuning gaan ze uit van de volgende waarden: gelijkwaardigheid, verantwoordelijkheid, zelfbeschikking, betrokken en vraaggericht. De vrijwilligers worden getraind en een coördinator verzorgt de koppeling tussen vrijwilliger en deelnemer en houdt de voortgang in de gaten.
Afdeling Eemland biedt acht projecten: HomeStart, Thuisadministratie, Maatjesproject, Taalmaatjes, Steun bij Rouw, Kindervakantieweken, Vriendschappelijke Huisbezoek en het Voorleesproject. Al deze doelen zijn gericht op kleinschalige hulp en vanuit een neutrale, niet gebonden religieuze achtergrond. In Baarn zijn 15 vrijwilligers actief. Ook Humanitas heeft een tekort aan mensen die dit zinvolle bezigzijn willen doen. Meer informatie is te verkrijgen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of op de website van Humanitas.
Verder werd gemeld dat het voor mensen met een rollator moeilijk is over de trottoirs te lopen vanaf de hoek Oranjestraat/Leestraat naar de Leuning. De stoepen zijn te schuin. Dit wordt doorgegeven aan de gemeente. En hoe staat het eigenlijk met het openbaar vervoer in Baarn? Er rijdt een bus vanaf het station, maar die komt niet bij het Parkgebouw, Schoonoord en de Oosterhei. Dit wordt nader onderzocht. Leden van de Seniorenraad hebben bijeenkomsten bijgewoond van
Eemland Wonen, Gemeente over de woningbouw Noordschil/Baarnsche Zoom, herinrichting Laanstraat en de startbijeenkomst Lokale Alliantie over financieel misbruik bij senioren. Van dit alles is verslag gedaan tijdens de vergadering.
Samen met de Stichting Gehandicaptenbelangen Baarn is er een brief uitgegaan met advies aan de directeur van de Theater de Speeldoos om aandacht te besteden aan het nieuw aan te schaffen meubilair dat ook geschikt moet zijn voor ouderen.
De volgende vergadering is op 29 mei. De heer T. v.d. Poel, directeur van Theater de Speeldoos, komt met ons brainstormen.