Skip to main content

Sport

SBSB start elk nieuw seizoen weer een serie GALM lessen In augustus beginnen alle groepen weer. Na een zomerpauze gaan alle GALM-lessen van start. Elke les begint met een gedegen warming-up op muziek, met of zonder matjes, daarna voorbereidende oefeningen en tenslotte een spel. Het spel neemt een grote plaats in het programma soms badminton of tennis, soms volleybal of korfbal, dan weer hockey of een circuit; kortom het is elke keer weer een andere gelardeerde les. De les van een uur eindigt met een gezamenlijke cooling down om tot rust te komen.

Het 'Groninger Actief Leven Model' (GALM) is een sport stimulerende strategie die zich richt op de niet-actieve senioren van boven de 60 jaar. Deze strategie is wetenschappelijk onderbouwd door de Rijks Universiteit Groningen. Dit model is in Baarn al bijna 18 jaar erg succesvol. Er zijn in Baarn al vele groepen actief. Natuurlijk komen Galmers naar de les om fitter te worden, om af te vallen en/of om hun uithoudingsvermogen te vergroten. 'Bewegen is goed voor mijn spieren en gewrichten'. Vooral bij het ouder worden vindt men het steeds belangrijker om te bewegen. Maar spel heeft ook een sociale functie. Men houdt rekening met elkaar, coacht elkaar, lacht met elkaar. Kortom er is interactie. Daardoor blijft men sporten en daar gaat het om.

Sinds januari 2013 is GALM ondergebracht in een stichting: 'Sport en Bewegen Senioren Baarn' (SBSB). Ook de Houding- en Beweeglessen dames zijn ondergebracht bij de Stichting SBSB evenals Dynamic Tennis en Sociaal Vitaal. Info hiervoor: Maryse Abendanon 035-5436881


BAV Wandelfit

Wat is Wandelfit?
Wandelfit bestaat uit wandelen met daarnaast een veelheid aan bewegingen, waarbij o.a. gewerkt wordt aan coördinatie, lenigheid, snelheid, uithoudingsvermogen, evenwicht en kracht Het wandelen vindt plaats op de baan, dus op een vlakke en zachte ondergrond, en geregeld wandelen we ook in het bos. We trainen het hele jaar rond en altijd buiten!

Bijna iedereen kan dit Wandelfit-programma doen, of je nu slecht ter been bent, wellicht wat te zwaar of wat dan ook.

Proberen? Er kan 4 keer gratis meegedaan worden, daarna kun je gebruik maken van een
proefabonnement van Euro 25,00 voor 3 maanden. Hierna wordt een lidmaatschap met een laagdrempelig tarief aangeboden! Voor minima bestaat voor BAV Wandelfit-deelnemers ook de mogelijkheid van een bijdrage uit het Volwassenensport/Cultuurfonds.
U kunt meer informatie vragen bij de BAV, de heer Wim Oostveen, telefoon 06-12664473, of emailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Een training bestaat meestal uit de volgende onderdelen:

  • We starten met inlopen en Warming Up oefeningen;
  • Daarna wandelopdrachten, meestal in een spelvorm en met materialen zoals bal, stok, steps, horden, gewichtjes, elastieken, etc. Iedere week zijn er andere coördinatie-oefeningen en opdrachten die ook goed zijn voor de hersenen en de training van het geheugen;
  • Hierna volgt meestal een wandelopdracht met aandacht voor de looptechniek,
    tempowisselingen, minutenlopen, uitdagingslopen, etc.;
  • Afgesloten wordt met Cooling Down oefeningen, gericht op het rekken van de spieren om het lichaam langzaam weer tot rust te brengen.

Iedereen kan op eigen tempo en eigen intensiteit meedoen. Omdat er meestal op de atletiekbaan wordt getraind raak je nooit ver achterop. Wil je tussendoor even rusten, dan kan dat. Na een rustpauze kun je altijd weer aansluiten. Zijn de trainingen van een uur te lang voor je, dan stop je eerder en neem je plaats in het clubhuis of op het terras. Na afloop van de training is het tijd voor koffie en thee, als je dat wil. Je bent van harte welkom om een keertje mee te doen!

Geadviseerd wordt om twee keer per week te trainen. Structurele beweging zorgt namelijk voor een betere conditie en zo mogelijk minder (fysieke en mentale) klachten.

Er is op vier dagen training: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag

's ochtends 

10.00-11.00

's middags 

13.30-14.30

's avonds 

19.00-20.00

Maandagochtend

 

Maandagavond

 

Dinsdagmiddag

 

Donderdagochtend

Donderdagmiddag

 

Vrijdagochtend 

   

Enkele quotes van deelnemers:

“Soms moeten mensen worden afgeremd, anders gaan ze in hun enthousiasme over hun grenzen heen.”

“We zijn heel verschillende mensen, de leeftijd is ook divers maar het lijkt of je elkaar al heel lang kent.”

“Het prettige van Wandelfit is dat je nergens goed in hoeft te zijn.”

“Niet alleen het trainen is een leuke bezigheid, ook het sociale aspect heeft mij goed gedaan. Er wordt veel gelachen.”